Om webbplatsen

Webbplatsen är anpassad till olika webbläsare och till mobila enheter och surfplattor. Bredden och menyerna är anpassningsbara efter olika typer av enheter.

Ändra textstorleken

Om du tycker att texten på webbplatsen är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktion. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla ned Ctrl/CMD och snurra på mushjulet. I annat fall hittar du alternativ för att ändra textstorlek i din webbläsares inställningar.  Använd gärna funktionen A+ för större text och A- för mindre text. Finns på varje sida

Att skriva ut sidor

Du skriver ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla nere Ctrl/CMD och trycka på P.

Nya fönster

Generellt öppnas inga länkar i nya fönster. Undantag finns för vissa dokumentformat, till exempel PDF.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja Öppna i nytt fönster eller Öppna i ny flik. I de flesta moderna webbläsare kan du hålla ned Ctrl/CMD och klicka på länken för att öppna den i ett nytt fönster eller en ny flik.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab för att hoppa till nästa länk, och Enter för att aktivera (”klicka på”) en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift och trycker på Tab.

Genvägar

Om man navigerar med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan det vara besvärligt att “tabba” sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Därför finns först på varje sida två länkar som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat och komma direkt till huvudinnehållet eller det sekundära innehållet.

Systemkrav och rekommendationer

Webbläsare

Webbläsaren är det program du använder till att surfa med, till exempel Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi stödjer till fullo följande webbläsare:

  • Mozilla Firefox 2.0 och högre
  • Internet Explorer 8.0 och högre
  • Safari 3.0 och högre
  • Opera 9.0 och högre
  • Google Chrome

Kakor (Cookies)

En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att spara på din dator. Kakor används på www.hjarnkoll-orebrolan.se för att ge besökare tillgång till olika funktioner. Informationen i kakan är möjlig att använda för att följa en användares surfande.

Det finns två typer av kakor. Den ena typen sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. Den andra typen av kakor kallas sessionskakor. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor lagras inte under en längre tid på din dator, utan försvinner när du stänger din webbläsare.

Kakor är helt oskadliga och används på de flesta moderna webbplatser.

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor på sin webbplats, www.pts.se.