Tre ambassadörer gav järnet på USÖ den 16 oktober

Postad i: Nyheter | 0

Hur är det att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Måndagen den 16 oktober inleddes höstens offentliga föreläsningar på USÖ med att tre attitydambassadörer från (H)järnkoll berättade om svårigheter och möjligheter i sina liv.

Mia Fridh Hagström berättade om sin uppväxt, om utanförskap och hur hon kämpade för att räcka till i skola och särskola. Hon har en intellektuell funktionsnedsättning och har upplevt hur smärtsamt det kan vara när omgivningen inte har kunskap eller förståelse. Men Mia har aldrig gett upp.

Hon fann tröst och styrka i musiken och sjöng några låtar under föreläsningen.

  • Jag reser mig igen! Är hennes motto.

Elisabeth Norlinder föreläste om sin roll som mamma till en dotter som drabbades av psykoser och som missbrukade droger, och vad som hände när dottern fick egna barn. Det var en berättelse om en envis men förtvivlad kamp, om att ta hand om sitt barnbarn för att dottern inte klarade ansvaret, en krävande och kvävande uppgift.

  • Nu har jag lämnat de svåraste åren bakom om mig, sa Elisabeth.

Annika Gelin blandade sång och prat i berättelse om resan till och från dotterns autismdiagnos, en ”huppigupptäcksfärd med Annorlunda Airlines”. Hon talade bland annat om hur autismen minskar med rätt bemötande, om syskonets situation och om hur vuxenrelationen kan påverkas. Dottern harstärkts genom sång och musik och sjunger i kör och har medverkat i ett revysällskap. – Vi är alla funktionsunika med särskilda behov och resurser, sa Annika Gelin. Cirka 150 personer kom och lyssnade till föreläsningen som var ett samarbete mellan (H)järnkoll i Örebro och psykiatrin i Region Örebro län.