15 minuter med attitydambassadör Ida Otterholm 10 mars 2015

Postad i: Intervjuer, Nyheter | 0

Vi sitter här på ett kontor på Eklundavägen i Örebro.

Vem är du? 

Jag är Ida. En tjej i mina bästa år. Jag har ägnat många år till att ”hitta mig själv” eftersom jag länge sett mig själv som dotter, syster, någons flickvän / fru och sen mamma. Men jag är ju mycket mer än det! Jag är en hundtokig person som bryr mig enormt mycket om mina medmänniskor. Jag strävar efter att göra ett avtryck, som ska finnas kvar efter att jag lämnat denna världen.

Hur kom det sig att du ville engagera dig i projekt (H)järnkoll?  

Om min historia kan hjälpa någon annan, så har det funnits en mening med allt som jag gått igenom. Kan min erfarenhet komma till nytta för någon annan så känns det fantastiskt bra. Dessutom tycker jag att det är förfärligt att psykisk ohälsa fortfarande är så skamfyllt. Det vill jag vara med och ändra på.

På vilket sätt tror du att du kan påverka människors attityder så att det sker en förändring mot det positiva hållet?    

Jag tror att det räcker med att vara den jag är. Öppen, hjärtlig och ärlig. Då är jag en bra förebild och min erfarenhet är att om jag är öppen och berättar om mina erfarenheter och hur jag mår, då får jag genast ett mycket positivt gensvar. De flesta människor jag träffat på har ett uppdämt behov av att få berätta om saker som varit jobbiga och de behöver egentligen bara någon som visar vägen.

När du inte jobbar för (H)järnkoll, vad gör du då?

På min fritid ägnar jag mesta tiden åt mina hundar. Jag har en kennel och föder upp Japansk spets. De flesta helger åker jag på hundutställning eller tävlar i rallylydnad.

Jag jobbar i ett projekt som heter ”Autistiskt initiativ”. Vi vill förbereda autistiska människor inför arbetslivet och samtidigt öka arbetsplatsers insikt om hur autistiska människors kompetens bäst kan tas tillvara. Det unika i projektet är att det är att det är autister som hjälper autister.

Vad blir ditt slutord? Har du något måtto, citat, vision eller liknande som du vill förmedla?

Nä, inte direkt. Men när jag är inne i jobbiga perioder i livet så är sinnesrobönen något som ger mig lugn och focus.

Gud ge mig sinnesro at acceptera det jag inte kan förändra

 Mod att förändra det jag kan

Och förstånd att inse skillnaden

  

Intervjuare (H)järnkollssupporter: Henry Andersson.